Eigen risico
Een behandeling binnen de basis-GGZ wordt over het algemeen volledig vergoed vanuit de basisverzekering, wanneer ik als praktijk een contract met deze zorgverzekeraar heb afgesloten. Belangrijk om te weten is dat je eigen risico (minimaal 385 euro) eerst wordt aangesproken wanneer dit bedrag nog niet (volledig) besteed is aan andere medische kosten. Elk kalenderjaar wordt dit eigen risico opnieuw aangesproken.

Voorwaarden vergoeding
Voor vergoeding is in ieder geval een verwijsbrief nodig van de huisarts, waarin vermeld is dat er een vermoeden is van het bestaan van een stoornis zoals beschreven in de DSM-V (handboek van psychische stoornissen). Daarnaast zal tijdens de intake worden bekeken of je vraag en problematiek passen binnen de basis-GGZ. In het geval dat je voor vergoeding in aanmerking komt, wordt de behandeling rechtstreeks gedeclareerd bij de zorgverzekeraar.

Wanneer er bij jou geen sprake is van een stoornis zoals beschreven in de DSM-V (òf er is sprake van een DSM-stoornis die niet vergoed wordt, zoals een slaapprobleem of aanpassingsstoornis), maar je wilt toch (na overleg) in behandeling komen, dan geldt het vaste tarief per sessie van 125 euro. De zorgverzekeraar vergoedt de behandeling in dit geval niet, wat betekent dat je het gehele bedrag zelf dient te betalen. Mocht na de intakefase blijken dat er toch geen sprake is van een stoornis binnen de DSM-V, dan worden de eerste intakeconsulten nog wel vergoed.

Contracten
Voor 2025 heb ik een contract afgesloten met de volgende overkoepelende zorgverzekeraars:

• Zilveren Kruis Achmea (labels: Zilveren Kruis (waaronder ook De Christelijke Zorgverzekeraar en ZieZo), FBTO, De Friesland, Interpolis)
• Coöperatie VGZ (labels: VGZ (waaronder ook VGZ Bewuzt, IZZ, United Consumers VGZ), Univé (waaronder ook ZEKUR), IZA, UMC)
• CZ (label: CZ, waaronder ook CZdirect, Nationale-Nederlanden, OHRA, Just)
• Menzis (label: Menzis, waaronder ook Anderzorg en Vinkvink)
• a.s.r. (labels: a.s.r. en a.s.r. Ik kies zelf)
• Salland (label: Salland)
• DSW-Stad Holland (labels: DSW, Stad Holland en SZVK)
• Zorg en Zekerheid (label: Zorg en Zekerheid, waaronder AZVZ)
• ONVZ (label: ONVZ, waaronder VvAA)
• Eucare (labels: Aevitae (Eucare) en Care4Life)

De facturen worden rechtstreeks naar je zorgverzekeraar verzonden. De vergoeding is in natura: de zorgverzekeraar betaalt de factuur direct aan mij als behandelaar. Je merkt daar dus niets van. Wel kunnen deze nota’s door je zorgverzekeraar met je (verplicht en eventueel vrijwillig) eigen risico worden verrekend, wanneer dat nog (gedeeltelijk) open staat.